Waarschijnlijk zie jij meerdere keren per dag bewust of onbewust een product van Kruitbosch voorbijkomen of staat er zelfs een in je eigen schuur. En het is de bedoeling dat je er in de toekomst nog veel meer van gaat zien. Als het aan CEO Chris Kruitbosch en HR manager Arie Peerbolte ligt, spelen in het jaar 2040 duurzame vormen van micromobiliteit, zoals fietsen en stepjes, een hoofdrol in de nieuwe mobiliteit in grote steden over de hele wereld. Leefbare steden. Hoe organiseer je dat? Dat begint met groots denken en dan ‘gewoon beginnen’.

‘Deze nieuwe koers begon eigenlijk relatief klein: we waren hier bezig met het pand waar de productie zit en we maakten het gasloos. Het was toen 2008. Ik was hier net een paar jaar in het familiebedrijf aan het werk. Het was geen idealisme ofzo. Het was gewoon de beste oplossing op dat moment. Gaandeweg denk ik steeds meer na over hoe ik de organisatie kan laten groeien en ook hoe ik deze wil nalaten. Dat pad ontstaat eigenlijk gaandeweg. We hebben inmiddels een droom voor onszelf geformuleerd om steden leefbaarder te maken’.

Gesprek over pioniersinzichten

De afgelopen jaren heeft Kruitbosch op verschillende manieren aandacht besteed aan het thema duurzaamheid, onder meer door het organiseren van een Duurzaamheidsdag en later zelfs De Week van de Duurzaamheid. Via Folkert van der Molen van www.duurzaam-ondernemen.nl kwam de connectie met Transform4C tot stand en ontstond de wens om het verhaal van pioniers die al succesvol zijn in het verduurzamen van de organisaties, te introduceren bij de leiders van Kruitbosch. In een workshop deelden we het verhaal en gingen we in gesprek over welke inzichten Kruitbosch kan halen uit het verhaal van deze pionier en de transformatie aanpak die daarbij hoort. Daarna sloten CEO Chris Kruitbosch en Arie Peerbolte en diverse professionals uit de organisatie aan bij de platform events, waar zij kennismaakten met de Experiences met de films Beyond Zero en 2040. De Transformatie aanpak kwam in al deze programma’s voorbij.

Greenteams

Vanaf dat moment werkt Kruitbosch met krachtteams aan projecten die bijdragen aan de verduurzaming van de organisatie. Chris: ‘We werkten hier al in kleine teams. Duurzaamheid vraagt nog iets extra’s van mensen. Het is meer onvoorspelbaar en complex dan werken in een project. En sommige collega’s zijn er meer in geïnteresseerd dan anderen. Soms lopen ze warm voor grotere onderwerpen, soms voor kleinere oplossingen. Dat heb je te organiseren’. Er is inmiddels een gemotiveerde club ambassadeurs, het ‘Greenteam’. Arie Peerbolte: ‘Ik merk in sommige wervingsgesprekken dat verduurzaming een reden is dat mensen bij ons willen werken. We werken aan een leefbare toekomst en daar hebben we met kandidaten mooie gesprekken over. Ik ging er zelf ook van aan toen ik hier twee jaar geleden zelf op gesprek kwam als HR manager’.

Handvatten

Er zijn zoveel onderwerpen die in een onderneming uit onze sector spelen, dat het best uitdagend is om ook vorm te geven aan het transformatieproces. De Transformatie aanpak helpt om dit proces vorm te geven en te zien waar het al goed gaat en wat nog beter kan. Het helpt om ‘de zaag scherp te houden’ (Red: o.a. Covey) en nieuwe ideeën op te doen over de dynamiek die we nu zien.

Het begon met een kleine groep collega’s die in de afgelopen jaren steeds meer samen een beeld wist te vormen over de toekomst. Met de Dag en daarna de Week van de Duurzaamheid is daar een hele positieve energie bij gekomen. Het gevoel is ontstaan dat we dit met elkaar willen en dat het kansrijk is om daarin mee te blijven ontwikkelen in het tempo van een snel veranderende wereld. Daarmee hebben we een eerste fase achter de rug (Redactienoot: fase 1 Catalyze the transition – 4*A | zie deze pagina).

‘Iedereen kan zich er wat bij voorstellen hoe we daar vanuit Kruitbosch een bijdrage aan leveren met onze kennis en dienstverlening. Dat is voor ons een belangrijke en spannende ontwikkeling om de volgende stap mee te zetten. En heel leuk. Er is nog zoveel te ontdekken.’

Randvoorwaarden voor pionieren

Chris: ‘We staan nu als het ware voor een nieuwe golf. Dat voel je. De visie op de toekomst is er wel bij een groep die er echt voor wil gaan. Die visie hebben is een belangrijke randvoorwaarde om naast de enthousiastelingen (red: Energiegevers), ook de belangrijkste stakeholders mee te krijgen in de reis naar deze nieuwe toekomst. Niet iedereen hoeft daarin mee. Wie wel nodig is, verkennen we in deze fase (red: Ecosysteem analyse) en welke ruimte we kunnen organiseren naast of als onderdeel van het dagelijkse werk.

Als je kijkt naar waar we aan het begin van de eerste golf stonden, hebben we zeker stappen gezet. We willen niet wachten en gewoon aan de slag gaan! Dat is de derde golf. Daarvoor zijn de greenteams aan zet. We weten nog niet precies hoe dat in elkaar gaat zitten, maar dat is ook het leuke aan deze reis. Dat er nog zoveel te ontdekken is. Dat doen we op de manier die bij ons past: Groot denken, gewoon beginnen!

Bekijk ook