CSRD implementatie versnellen dankzij een slimme tool: Frontrunner Focus

Ga je ‘het nu echt anders aanpakken!’ en zorgen dat je in deze begrotingsronde de budgetten krijgt waar je het verschil mee maakt op duurzaamheidsthema’s? Wil je de CSRD regelgeving inzetten om de verduurzaming van de organisatie een boost te geven? Vooral bij leiders die vol ambitie werken aan transitie opgaves speelt in de praktijk een relevant dilemma: ik wel wel maar hoe krijg ik mijn aandeelhouders en mede-bestuurders mee? Ook horen we geluiden dat de ‘beweging rond CSRD zorgt voor een focus op compliance in plaats van ‘focus op een future Proof organisatie’. In het platform delen we een slimme tool om hiermee te helpen. Ontdek Frontrunner Focus en werk met meer impact in minder tijd! De nieuwe Europese regelgeving CSRD biedt het perfecte haakje om in dialoog de output naar een hoger niveau te tillen. In dit artikel staan voorbeelden en resultaten van organisaties die hierin voorgingen. 

Transitiewerk heeft als kenmerk dat het uitdagend is om de agenda goed op orde te houden. Er speelt ontzettend veel en als het geen crisis is of NGO op de stope, dan is het wel nieuwe regelgeving of een disruptieve ontwikkeling als Artificial Intelligence (AI) die zorgt dat de agenda van een leider overvol is. In dit artikel beschrijven we de realiteit van de leiders die hiervoor budgetten beschikbaar stellen, de kansen die er (desondanks) in die realiteit liggen en de voorbeelden en tools om daarbij in te zetten. Door inzet van de Frontrunner Focus tool worden leiders in staat om snel maar zorgvuldig en met draagvlak tot prioriteiten te komen met stakeholders. De resultaten maken het mogelijk onderbouwd stakeholders over te informeren en capaciteit op te ontwikkelen dankzij de inzet van collectieve intelligentie en participatie.

Realiteit van de CFO

Recent sprak ik met een CFO van een internationaal havenbedrijf en deze verwoordde de verandering in zijn rol als financial heel duidelijk: ‘mijn werk is in heel korte tijd veel complexer geworden. Ik moet veel meer weten in heel korte tijd van niet-financiele onderwerpen en met een diepgang die er voorheen niet was. Het is heel veel. Ik kan het net bijbenen’. Hij gaf ook aan dat het mogelijk was om serieuze budgetten te reserveren in zijn begroting om duurzame initiatieven mee te financieren, maar dat hij en anderen in de top van de organisatie wisten dat het nooit genoeg zou zijn om de verplichtte doelen te halen. Dat daarvoor meer beweging in de keten en overheid nodig is, maar dat het daarvoor nog te vroeg is. Ook zei hij: ‘Het is belangrijk om te doen, ik vind het tenminste heel belangrijk, maar dat wil nog niet zeggen dat mijn Raad van Bestuur, Raad van Toezicht en aandeelhouders er ook zo over denken. Een andere tafelgenoot met CFO profiel en werkzaam voor een Amerikaans bedrijf voegt daarop toe: ‘het is zelfs zo dat ik de specifieke opdracht heb van mijn aandeelhouders om beperkt te investeren in verduurzaming. Zeker in de Amerikaanse cultuur wordt het gezien als een kostenpost. Mijn opdracht is ‘compliance en geen euro meer’. Een derde CFO vult aan ‘het is bij ons niet alleen een thema om de aandeelhouders in tevreden te houden, het is vooral een uitdaging om ons talent hierin te voorzien. De verwachtingen zijn heel hoog en het is ook een reden voor jong talent om niet bij ons in dienst te treden of vroegtijdig te vertrekken. De arbeidsmarkt is al krap en dit werkt niet mee’.

Dus ga er maar aan staan als leider met de budgetrondes weer voor de deur : hoe krijg je focus in alle ideeen en sentimenten die er in en om de organisatie zijn over de toekomst en hoe weet je waar het meeste draagvlak voor is of wat het beste idee is om nu uit te voeren? En welk idee kan misschien wachten of vraagt eerst om meer uitwerking?

Pioniers mindset en -actie maakt verschil met Frontrunner Focus 

Van pioniers weten we dat ze succesvol zijn in het organiseren van transitie door een aantal specifieke kenmerken in de manier waarop ze dat organiseren. Deze manier is omschreven in een Theory of Transformation en verschillende verhalen van pioniers. Een belangrijk kenmerk is het feit dat deze pioniers weten dat mensen niet in beweging komen van data maar van persoonlijke verhalen met visie. Ook is er een gerichte benadering van het ecosysteem dat nodig is om de transformatie succesvol te maken. De actieve participatie van en correctie met positief gemutste collega’s of partners in de keten geeft een groot verschil in de snelheid waarmee innovatie ontstaat en de implementatie ervan succesvol is. Tot slot zien we dat pioniers collectieve intelligentie benutten en verder ontwikkelen in betrokken communities. Dus het maakt uit hoe je naar organisaties en toekomstvraagstukken kijkt en hoe je het transitiewerk daaromheen organiseert in een proces. Dat kost in die zin nog geen geld omdat er toch iets georganiseerd moet worden. Maar het blijkt ook dat dergelijke adaptieve processen met transformatieve elementen zorgen voor onder meer hogere productiviteit en innovatief vermogen, betere samenwerking en behoud van talent. Hoe kun je dat vorm geven en, met corona en digitalisering in het achterhoofd, hoe kan dat het liefst ook nog tijd- en plaatsonafhankelijk?

Het is dan ook om die reden dat we op zoek gingen naar een slimme tool om snel meningen op te halen van partners in de keten van een organisatie, van medewerker, tot klant en leverancier. Het bleek een extra plus dat we een tool ontdekten die dit niet alleen goed kan, maar ook zorgt voor de ontwikkeling van collectieve intelligentie. Deze tool noemen we de Frontrunner Focus tool > een unieke transformatietool om in korte tijd tot innovatie en prioriteiten met draagvlak te komen.

Voorbeeld van een bouwbedrijf

Een goed voorbeeld is een internationaal bouwbedrijf dat onder invloed van wetgeving, externe druk van ngo’s en medewerkers met ambitie tot een versnelling in het transitiewerk wilde komen. Met een krachtteam werkten we aan een visie met focus op twee onderwerpen voor een sprint. Daarna werd deze in een Experience Let’s Go Beyond besproken met de eerste groep ‘willing’ en kritische stakeholders die nodig was / is om de visie tot leven te wekken en de acties met tempo te realiseren en daar van te leren. De Frontrunner Focus tool hielp om na het gesprek van de Experience in heel korte tijd met weinig werk van deze ‘10%’ te weten hoe ze in het onderwerp zaten en hoe het nog slimmer kon. Wat bleek : een van de ideeën werd al uitontwikkeld en het andere onderwerp kreeg gouden tips om op te kunnen schalen. Daarnaast kwamen er vele low hanging fruits uit naar voren, zoals het versneld elektrificeren van het wagenpark of de inkoop van bepaalde grondstoffen zoals cementloos beton. Ook op kleinere onderwerpen ontbrak het niet aan ideeën om daarin de fotoprint te elimineren. Zo bleek het in folie verpakte koekje bij de koffie makkelijk vervangen te kunnen worden om toch aan de hongerige techneuten te blijven voldoen. Uitdagender, maar wel gelukt, bleek  het elimineren van de gehaktbal uit de kantine : dat was weliswaar wat minder populair, maar leidde tot een beter gesprek over de CO2 uitstoot van materialen op en rond de bouwplaats*. Het management team was enthousiast over de manier van werken met ondersteuning van de tool. ‘Als je het eenmaal ziet, kan je het niet meer niet zien. De creativiteit neemt enorm toe en er zijn opeens meer kansen die je ziet. Het is sowieso een thema dat enorm leeft. Om met deze veelheid en betrokkenheid om te gaan, is de tool geweldig. De energie en ideeën zijn er zowiezo en als je daar niets mee doet, dan leidt dat tot frustratie. Als je er wel iets mee doen, dan is het belangrijk transparant te zijn over het proces en er wat mee te doen. Niet alleen praten, maar doen. Zorg dat wel op het focus leggen op de meest relevante en haalbare acties’.

Voorbeeld van een waterbedrijf

‘We hebben een nieuwe strategie over duurzaamheid en we willen deze graag lanceren met de verhalen van voorlopers die hier al succesvol in waren. Daarna gaan we ideeën ophalen hoe we deze inzichten van pioniers beter kunnen benutten bij onszelf’. Met deze vraag klopte een waterbedrijf uit het noorden van het land aan. ‘we hebben wel beperkt tijd, want duurzaamheid is iets wat er nu nog bij komt voor d meeste. Ik ben de enige die er fulltime aan klan werken. En we hebben een kernteam dat zich er parttime bezighoudt vanwege de implementatie van CSRD’. Met dit team zetten we de Frontrunner Focus tool in om te zorgen dat de dialoog na de filmvoorstelling met een verhaal van een pionier zorgde voor een geweldige start van de nieuwe duurzaamheidsstrategie met handelingsperspectief in de eigen organisatie. Daaruit volgde een glashelder overzicht dat er door de verschillende strategieën van de organisatie meer gedeeld kader en betekenisvol kader nodig was om duurzaamheid concreet te maken. Wat is bijvoorbeeld de watertransitie en wat is duurzaamheid? Of is dat hetzelfde? Ook was er behoefte aan meer actie dan nu gebeurde vanuit de publieke taak en de noodzaak omtrent watertransitie. Deelnemers zeggen daarover; ‘Er gebeurt van alles maar het is niet duidelijk en vaak strandt het in frustratie. Laten we doen wat de pioniers deden en krachtteams inzetten. Dan maken we tenminste stappen. Laten we dan ook bij het laaghangend fruit beginnen. Hoezo staan de zonnepanelen uit? Dat moet toch op te lossen zijn? En die magazines bij de ingang die niemand leest kunnen we ook wel opzeggen, dat scheelt een hoop papier en geeft ook een goed signaal af’. Iemand anders vult daarop aan: ‘Als we die kleine acties goed uitleggen, wordt meteen voor iedereen duidelijk wat de termen betekenen en waarom we dit doen. Maar ook wat we graag nog meer willen bereiken. Dan kunnen we met elkaar een ‘volgende golf’ inzetten’.

De opdrachtgever is op het laatste duidelijk : we weten wat ons te doen staat dankzij de duidelijke resultaten van de Frontrunner Focus tool. Door deze te combineren met de film hebben we mensen die zich duidelijk en supereerlijk uitspreken. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt in deze organisatie. Wel op de gang in bilaterale contacten, maar mensen weten het niet van elkaar hoe ze er over denken. Nu wel. Dat is voor mijn rol heel prettig : dat geeft energie en verhoogt de betrokkenheid. Want het leeft wel.’

Het waterbedrijf gaf aan dat de resultaten die voor deze sessie op tafel kwamen, direct toepasbaar waren voor de implementatie van CSRD. ‘Deze regelgeving brengt een hoop werk met zich mee. Het is belangrijk dat we goed uitleggen waar het voor is om medewerking te krijgen. Het helpt dan om de termen en strategieën duidelijk te hebben : wat betekent het en wat gebeurt er allemaal al op korte termijn. Ik verwacht dat we hiermee meer begrip krijgen en de implementatiesnelheid verkorten en -kwaliteit verbeteren’.

Opbrengsten met impact

Al met al zorgde de output van de tool ervoor dat er bij beide voorbeelden veel onnodige kosten en tijd bespaard bleven. Bij het bouwbedrijf voorkwam het de dubbele ontwikkeling van een nieuw concept en gaf de duidelijke prioritering handvatten voor het management team over de ideeën die in de organisatie met draagvlak van medewerkers konden worden opgepakt. De jongeren en gemotiveerde medewerkers voelden zich gehoord en durfden zich meer te uiten over het onderwerp en namen zelf meer initiatief in de keten van de organisatie.

Meer weten over deze tool? Dan zijn er twee mogelijkheden:

Doe mee met de CSRD Dialoog en ontdek wat de tool voor mogelijkheden biedt en neem en passant inzichten mee van Frontrunners over succesvolle implementatie van CSRD.

Geef je op voor een Introductie met Demo van de Frontrunner Focus tool of vraag een persoonlijk gesprek aan. Aanmelden graag per mail met naam en motivatie bij contact@transform4c.com

*Wil je meer over het verhaal van het bouwbedrijf lezen, lees dan de herziene versie van het boek Klimaatwerkers.

You may also like these: