‘Soms komt een succes voort uit een mislukking. Product developer Mirjam was zo eerlijk om toe te geven dat het idee dat ze ontwikkelde in het Ambassadeursprogramma gefaald had. Het werd gebruikt als wandversiering terwijl het vele vierkante meters duurzame vloeroplossing had moeten zijn. Ondernemerschap vraagt er om dat innovaties werken in de markt en opschaalbaar zijn. Dat was dit die zeker niet. Maar waar een wil is….en zo kwam Mirjam met nieuwe inzichten tot een nog beter idee: een vloer van vissersnetten als duurzame oplossing maar ook een nieuwe toekomst voor een werkloze vissersgemeenschap. De lessen uit haar ervaring tot dan toe waren goud waard om het idee vervolgens nog vele malen beter te maken.
Mirjam deed mee aan het FastForward Programma Sustainability Ambassadorship binnen het bedrijfsamen met een groep van 20 collega’s. Vastbesloten om iets anders te doen, dan ze altijd deed ging ze op zoek naar nieuwe materialen om duurzame tapijttegels te maken.Ze wilde meer dan een milieuvriendelijk product: duurzaamheid was voor haar ook het verbeteren van de levensstandaard en gezondheid van mensen. Met die duidelijke visie en een plan koos ze nieuwe partners. Waaronder het Zoological Centre uit London. Dat hielp haar en het bedrijf om te komen tot materialen uit de zee in gemeenschappen die nieuwe inkomsten kon gebruiken. Dat vroeg natuurlijk wat van de leverancier van garen. Uit haar ‘succesful failure’ had ze geleerd ook dat ze de klant moest betrekken aan wie ze het product wilde verkopen als het eenmaal ontwikkeld was. Of beter gezegd: voor wiens probleem ze een oplossing zocht. In dit geval was het een probleem waarvan de klant nog niet wist dat hij of zij deze had: de architect die kort daarna vele vragen zou krijgen om duurzame producten. Het product werd een groot succes. Soms moet je voorbij de horizon kunnen kijken om nieuwe oplossingen te vinden. Dat deed Mirjam als voorloper zeker.
Er is heel veel relevant aan het verhaal van Mirjam. De grootste succesfactor uit onze aanpak, die ze in dit verhaal voorleeft, is die van transparant zijn en trots delen om de impact van dit product te vergroten. Door haar fouten te delen en haar belangen op tafel te leggen, kreeg ze een verfrissende keten van partijen bij elkaar. Het doorzettingsvermogen dat je nodig hebt om tot vervolgstappen te komen, haalde ze uit de gedeelde ambitie en energie van de partners die betrokken waren in het programma.
Transformatie is mensenwerk – de mensen bij Interface werkten vanaf de jaren 90 al aan een uniek transformatieproces. In de Awarehouse Experience bezoeken we Interface met een interactie, inspirerende werksessie. Met de Beyond Zero Experience kunnen we online dit verhaal in film delen of bij een van onze Places to Be, waaronder het grootste filmtheater van Nederland: het Omniversum in Den Haag – onderdeel van het SDG Houses netwerk.
© Beeld: Interface